Geschiedenis

“Tijd om terug te kijken” 44 jarig bestaan c.v. “De Doofpotters”
Carnavalsclub “De Doofpotters” uit Middelrode bestaat 21 november van dit jaar alweer 44 jaar. Rede voor een feestje en om even terug te kijken in de tijd. Zaterdag 30 oktober 2010 vieren wij dit in feesterij “De Driezeeg” en kunnen we met z’n allen terug kijken in de tijd, tot aan 1966, waar het begon in café “d’n Doofpot”.

De Doofpotters hebben door de jaren heen hun stempel gezet in de gemeenschap en zij hebben ook laten zien wat carnaval vieren is. Nog steeds super actief op vele vlakken.vIn de 21ste eeuw zijn we begonnen met IDOLS in de Driezeeg op dinsdagmiddag met de carnaval, en iedere jaar weten we de zaal weer helemaal vol te krijgen, met als middelpunt de talenten van de basisscholen. Van 5 tot 12 jaar oud staan deze kinderen dan op het overgrote IDOLS podium van de Doofpotters hun zang en muzikaal talent te vertonen onder het oog van een vakkundige jury. Voor deze jury nemen wij ons petje af, want zij hebben het ooit moeilijker als onze artiesten.

Dat de carnaval leeft bij de jeugd, dat blijkt wel als je kijkt naar de kinderoptocht op de carnavals zaterdagmiddag. Zoals de oude zongen, piepen de jonge, en dat was afgelopen jaar te zien aan de vele deelnemers. Door de creativiteit van de kinderen, met soms een beetje hulp van de papa’s en de mama’s die dat al van vroeger uit mee hebben gekregen, zetten alle kinderen daar een carnavalsoptocht neer die klinkt als een klok. Met een grootse prijsuitreiking nadien, met de jeugdprins of prinses en het gevolg, zie je alle gezichten weer met een grote glimlach huiswaarts gaan. In samenwerking met Dun Blaouwen Beer gaan we ieder jaar weer voor een daverend succes.

Dan hebben De Doofpotters nog hun jaarlijkse feestavondje dat iedereen kent onder de naam “Ge Bent en Ge Zult”. Met als klapper op de vuurpijl “De Slipper van het jaar”. Deze Slipper die kan je niet winnen, die krijg je. Iedereen kan genomineerd worden voor zijn doen en laten in het genoemde jaar, en deze waarnemingen worden door veel wikken en wegen uitgezocht. De Slippercommissie, samen met de hoogheden Prins en Adjudant van Dun Birrekoal, bepalen uit de ingezonden nominaties wie er in aanmerking komt voor De Slipper. Dus als jij voor dit jaar nog iemand weet die hiervoor in aanmerking komt, geef hem of haar dan op . Dit kun je doen op de site www.dedoofpotters.nl onder de rubriek Slipper van ’t jaar. 20 jaar lang organiseerde De Doofpotters “Ge Bent en Ge Zult” waarvan vele jaren samen met “’t leste Stûverke”. Maar voor die tijd hadden we andere activiteiten. Wie kan het zich nog herinneren “De Dwaze Dagen van De Doofpotters” in d’n Doofpot. Een van de grote spektakels was ieder jaar het touwtrekken, tegenover d’n Doofpot, op het plein waar nu De Vrienden van Mirroi actief zijn.

In die tijd werden er hele families opgetrommeld om op zaterdagmiddag voor het café aan het touw te gaan hangen om te bepalen wie de sterkste waren. Dit bracht ieder jaar weer een onvergetelijke finale, waar familie van den Braak meestal in te vinden was. Die keren, wanneer deze wisten te winnen, werd het op dezelfde avond bij de prijsuitreiking in d’n Doofpot een feest om nooit meer te vergeten. Naar huis gaan viel dan niet mee omdat een paar Doofpotters en Braaken op het idee kwamen om een ludieke aktie te doen. Er was een nieuw liedje in de hitlijst gekomen met de titel “Zandzakken voor de deur”. En je kan al raden waarom 12 uur de deuropening mee vol lag Dit is een van de vele acties in het 44 jarig bestaan van De Doofpotters. Je kon vroeger ook een heuse wereldkampioen worden in d’n Doofpot, en
wel met spekstruif eten. Op maandagmiddag gingen Dien van de Knaal en Sientje van Erp achter de koekenpan staan, om de spekstruiven te bakken voor de nieuwe toekomstige wereldkampioen spekstruif eten. De deelnemers moesten zoveel mogelijk struif met ’n paar lekker stukske spek erin, naar binnen werken, zonder te knoeien, want iedere deelnemer had dan een streng jurylid achter zich staan om te tellen en streepjes te zetten op een bierviltje, wanneer er weer een spekstruif verorberd was. Er hing een groot bord binnen voor het bijhouden van de stand en een stukje reglement, in dat reglement stond duidelijk vermeld “KNAUWT ZE GOED KORT”. Een ander paradepaardje van vroeger was De Talentenjacht die dan gepresenteerd werd door Max Feijen. Als de talentenjacht begon dan stond heel d’n Doofpot
op zijn kop en na afloop gingen de meeste Doofpotters op zijn kop naar huis. Ook op deze talentenjacht kwamen de kleinste van dun Birrekoal voor hun optreden en is het wel een beetje te vergelijken met het IDOLS van nu. In de eerste jaren van het bestaan van De Doofpotters waren ze al heel fanatiek met het bouwen van praalwagens, en deze werden dan gebouwd bij Smits in Vinkel. Het resultaat hiervan was dat in 1974 De Doofpotters de uurste prijs behaalde in d’n Birrekoalse optocht. We hadden een praalwagen gebouwd met daarop Knillis Knal, die toen bekend stond als politieagent bij het zeveren in Dun Durpsherd en vertolkt werd door Henk van der Rijdt. Tot op heden doen de Doofpotters nog steeds mee met deze mooie carnavalsoptocht, en de resultaten mogen er zijn.

De oprichting van De Doofpotters 21 november 1966
Het was de toenmalige kastelein Martien Steenbergen die de wens had om een carnavalsclub in zijn café te hebben. Door een beetje te brainstormen met zijn klanten Hans van Gemert en Frans van Pinxteren werd er op 21 november 1966 door deze twee heren het initiatief genomen, en werd de eerste Mirroise carnavalsclub De Doofpotters opgericht. Nog diezelfde nacht werd om 2 uur Jetje Carpay wakker gebeld, en na het plegen van meerdere telefoontjes is Jet ’s nachts om 3 uur naar d’n Doofpot vertrokken voor het maken van een logo, het huidige embleem werd ontworpen, en De Doofpotters waren geboren. Daarna hebben ook nog de opvolgende kasteleins Marinus van de Koolwijk, Willem Kouwenberg en Ad Sanders in d’n Doofpot, onvergetelijke dagen meegemaakt met deze carnavalsclub. Deze onvergetelijke dagen werden, na het verdwijnen van Cafe Den Doofpot, voortgezet bij Henk en José Schuurmans in De Driezeeg, en zijn ze er nu nog steeds bij Marc en Martine. Om dit verleden tot heden nog een keertje op te frissen, en het 44 jarig bestaan van c.v. De Doofpotters te vieren, gaan wij zaterdag 30 oktober 2010 vanaf 20.30u een grandioos feestje bouwen, en heten iedereen, oud-leden, vrienden en bekende, welkom om dit met ons te vieren onder het genot van een hapje en een drankje. Op deze avond zullen er verschillende optredens zijn van clubkes uit Dun Birrekoal, en de hoogheden Prins Henk dun Twidde en Adjudant Yvonne zullen hierbij ook aanwezig zijn, met hun hele gevolg van Dun Blaouwe Beer. Later op de avond hebben we ook nog een gastoptreden van zanger Denny Timmers bekend van de singel De zon in mijn leven” en “Ik krijg je naam niet uit mijn hoofd”. En met de muzikale begeleiding van The Sensation zullen wij in Cafe de Driezeeg ons 44 jarig bestaan vieren tot in de kleine uurtjes zoals je dat van een Doofpotter gewent bent.